Actian Zen installeren

Exact C-Logic is momenteel geen verdeler meer van Actian Zen producten. Dat heeft als gevolg dat het Actian Zen databasebeheer niet meer automatisch wordt geïnstalleerd bij de setup van Venice. U dient dus  Actian Zen bij een derde partij aan te kopen en apart te installeren.
U kan terecht bij de volgende verdeler: https://www.q-ry.nl/

Laten we de verschillende situaties overlopen en aangeven hoe u te werk kan gaan.

Nieuwe installaties

Welk product van Actian Zen heb ik nodig?

Bij de installatie van Actian Zen moet je een contract (EULA) aanvaarden. In dit document wordt aangegeven welke voorwaarden verbonden zijn aan de verschillende producten van Actian Zen. We raden aan om dat document aandachtig door te nemen.
Er zijn 3 criteria die bepalen welk product je nodig hebt.

(1) In welke omgeving wil je Venice gebruiken?
Als je Venice gebruikt op een lokale machine (laptop, desktop, server) of in een lokaal netwerk én Venice wordt uitsluitend gebruikt voor de interne bedrijfsvoering door je eigen medewerkers, dan selecteer je de workgroup-editie (tot maximaal 5 simultane gebruikers) of een enterprise-server-editie (vanaf 6 simultane gebruikers).
Wordt aan een van de bovenstaande criteria niet voldaan, dan verwacht Actian dat dat je een Cloud server aanschaft, bv. wanneer je de Venice-data ontsluit via een webservice of website of wanneer je Venice installeert op een server in de cloud (Azure, AWS, Google, of een ander extern datacenter).

(2) Hoeveel simultane gebruikers heb je nodig (enkel voor Workgroup of Enterprise Server)?
Als je maximaal 5 simultane gebruikers nodig hebt, dan volstaat een workgroup. Daar kies je voor 1, 3 of 5 gebruikers of een extra gebruiker. Heb je meer gebruikers nodig, dan schaf je een Enterprise Server aan. Daar kies je voor 6, 10, 20, 35, 50, 100, 250 en 500 gebruikers.

(3) Hoeveel data (GB) wordt er simultaan benaderd? (enkel voor Cloud Server)
Bij een Cloud Server is niet het aantal gebruikers van belang, maar wel de omvang van de Actian-Zen-data. Je kiest voor Small (tot 20GB), Medium (tot 100GB), Large (tot 200GB) of SuperSize (onbeperkt).
Bij twijfel contacteer je best de verdeler van de Actian Zen producten.

Welke versie van Actian Zen moet ik kiezen?
Momenteel is versie 16 de actuele versie van Actian Zen. Normaal ga je deze versie installeren. Maar als er al een oudere versie van Actian staat, dan zal Venice ook werken. Venice kan overweg met versie 11 of hoger.

Hoe installeer ik Actian Zen?
De eigenlijke Actian Zen (Workgroup, Enterprise Server, Cloud Server) installeer je op de machine waar  het hoofdpad van Venice zal geïnstalleerd worden. Op die machine voeg je ook de Actian Zen licenties toe.
Wordt deze machine benaderd via andere machines (werkstations), dan zal je op deze werkstations een Actian Zen Client installeren. Daarbij gebruik je dezelfde versie als de Actian Zen op de machine waar Venice zal komen. Hier moeten geen licenties toegevoegd worden.

Bestaande installaties

Hoe bekom ik een nieuwere versie van Actian Zen?

Wanneer je met een oudere versie van Actian Zen werkt, dan is het mogelijk dat deze niet goed meer werkt in een recenter OS. Dan koop je beter een nieuwe versie.

Je kijkt hierboven bij ‘Nieuwe installaties’ om te weten waarop je moet letten. De kans bestaat dat je een update kunt kopen voor uw oude versie. De prijs zal een stuk lager zijn dan voor een volledig nieuwe versie.
Vervolgens installeer je de nieuwe versie. De eigenlijke Actian Zen (Workgroup, Enterprise Server, Cloud Server) installeer je op de machine waar Venice geïnstalleerd staat en de overeenkomstige Actian Zen Client op alle machines waarop Venice benaderd wordt.

Hoe kan ik het aantal gebruikers uitbreiden?

Wanneer je het aantal simultane gebruikers voor uw Venice-installatie wil optrekken, dan zal je ook extra gebruikers nodig hebben voor Actian Zen.
Daarbij is het van belang om te weten waar de huidige Actian Zen licenties vandaan komen. Je kunt deze informatie vinden op de machines waar Venice geïnstalleerd is. Je start daar Pervasive/Zen Control Center & Documentation, en via Tools, License Administrator zie je welke licenties zijn toegepast en van welke ‘vendor’ ze afkomstig zijn:

(1) De huidige licenties zijn geleverd door vendor 6285 (= Exact C-Logic) (zoals in de schermafdruk hierboven)
In dit geval koop je een nieuwe permanente licentie aan overeenkomstig het aantal bijkomende gebruikers.
Als je bv. een licentie van vendor 6285 hebt voor 3 gebruikers en je wil 1 extra gebruiker toevoegen, dan koop je een permanente licentie voor 1 gebruiker aan bij een andere vendor.

(2) De huidige licenties zijn geleverd door een andere leverancier dan Exact C-Logic (6285).
Als je aankoopt bij dezelfde vendor, dan moet je een bijkomende gebruiker (UCI) selecteren. Het is NIET mogelijk om meerdere permanente licenties van eenzelfde vendor op dezelfde machine te installeren.

Hoe kan ik verder wanneer mijn toestel is gecrasht?

Wanneer je n.a.v. een crash een nieuw toestel in gebruik neemt, dan moet je opnieuw Actian Zen installeren.
Je kiest voor de Actian Zen-versie die op het oude toestel stond en dan kun je de Actian Zen-licentie(s) recupereren. Of je kiest voor de recentste Actian Zen-versie. Dan moet je deze aankopen bij een verdeler, zie hierboven.

(1) de oude pc of server is nog op te starten zodat Pervasive/Actian Zen license administrator nog kan opgestart worden

Als je je Actian Zen-licenties wil hergebruiken, dan moeten deze eerst losgekoppeld worden van het oude toestel (= ‘Deauthorize’). Daartoe start je op het oude toestel Pervasive/Zen Control Center & Documentation, en via Tools, License Administrator zie je welke licenties zijn toegepast op deze machine. Je selecteert de licentie die je wil loskoppelen. Je kiest in het contextmenu (= rechtermuisknop) voor ‘Copy Product Key’ ‘om de licentie te kopiëren. Je bewaart deze op een veilige en bereikbare plaats. Daarna kies je in het contextmenu (= rechtermuisknop) voor ‘Deauthorize’.

Vervolgens start je op het nieuwe toestel Zen Control Center & Documentation, en via Tools, License Administrator pas je de licentie opnieuw toe. Je noteert de productcode in het veld ‘Key’ en je drukt op de knop ‘Authorize’.

(2) de oude pc of server is niet meer op te starten waardoor je geen toegang meer hebt tot Pervasive/Actian Zen license administrator.

Wanneer het niet meer mogelijk is om Zen Control Center & Documentation te starten op het oude toestel, dan roep je de hulp in van Actian om de licentie los te koppelen van het oude toestel. Je stuurt daarvoor een Engelstalige mail naar dbcic@actian.com, waarbij je aangeeft dat je toestel is vastgelopen, dat je graag de volgende licentie(s) ‘….’ op een nieuw toestel wil toepassen, en je vraagt of zij dat mogelijk kunnen maken.
Je vermeldt dus expliciet de reden van je vraag en je vermeldt ook alle licenties die je wil hergebruiken.

Eens de licenties losgekoppeld zijn, zal je deze op het nieuwe toestel kunnen activeren, mits je daar dezelfde versie van Actian Zen hebt geïnstalleerd.  Dat doe je dus door de key in te tikken in het ingaveveld bovenaan en door op Authorize te klikken.

Zijn er alternatieven zonder dat ik mij moet bekommeren om Actian Zen?

Ja. We hebben een online-omgeving waar u Venice kunt gebruiken. Deze omgeving is steeds up-to-date, wordt onderhouden en gemonitord door een team van specialisten en via WebConnect is de Venice-data via API’s beschikbaar voor jou en eventueel derde partijen.
Hebt u interesse voor deze oplossing, dan stuur je een e-mail naar info@venicesoftware.be.

Dit bericht is geplaatst in Interfaces/Technisch, Licentie met de tags , . Bookmark de permalink.