Een aankoop boeken in Venice met uitsplitsing van privé- en bedrijfskosten en btw op privékosten.

(Last Updated On: 25 augustus 2021)

Indien u in dossier werkt waar een gedeelte van de kosten op privé dient geboekt te worden, dan kan u de boekingen automatiseren door gebruik te maken van een boekingsvoorstel waarin rekeningen voorkomen die op de juiste manier zijn gedefinieerd.

Laten we vertrekken vanuit een concreet voorbeeld. In een dossier moet u vaak kosten voor gas inboeken.  De kosten voor gas zijn echter voor 50% privé.  U kan de boeking van de gaskosten met verdeling naar bedrijfskosten, privékosten en btw op privékosten automatisch verwerken door een boekingsvoorstel te koppelen aan de leverancier met volgende inhoud:

In de fiche van de leverancier geeft u een boekingsvoorstel op.

prive1

In het boekingsvoorstel vermeldt u het percentage privé en eventueel ook het percentage niet aftrekbare btw die van toepassing zijn. In ons voorbeeld is dat 50%.

prive2

In dat voorstel neem je 3 types van rekeningen op:

Een rekening voor de bedrijfskosten

Dit is een rekening met als btw-groep 2 en als Type Normaal.

prive3

Vervolgens een rekening voor de privé-kosten

Dit is een rekening met als btw-groep 0 en als Type Normaal.  Het percentage privé dat vermeld wordt onder de tab Gebruik stemt overeen met het percentage privé in het boekingsvoorstel; Tevens is Uitsluitend privé aangevinkt.

prive4

Tenslotte moeten we nog een rekening vermelden voor de btw op privékosten. Het gaat hier om rekening met als btw-groep 0 en van het Type Niet onderworpen.

prive5

Wanneer we nu een aankoopfactuur boeken voor de betrokken leverancier van 1210 eur (1000 eur à 21%), dan bekomen we volgend resultaat:

  • 500 eur (50% van de 1000 eur kosten) wordt op de bedrijfskostenrekening geboekt
  • 500 eur (50% van de 1000 eur kosten) wordt op de rekening voor privékosten geboekt
  • 105 eur (50% van de btw) wordt op de rekening voor btw op privékosten geboekt.

prive6

Dit bericht is geplaatst in Boekhouding, Tip met de tags , , . Bookmark de permalink.