Facturen in het Peppol 3 bis formaat versturen met Venice

Wanneer u facturen in het Peppol 3 bis formaat verstuurt via eDocumenten van Venice, dan is het belangrijk te weten dat er vanaf 17/05/21 nieuwe schema’s geldig zijn.

De schemeID-codes 9956 en 9925 komen  te vervallen. Veel Belgische klanten zullen hierdoor een nieuwe Peppol-id toegewezen krijgen. Vermoedelijk zal dit steeds een 0208 code zijn die de 9956 code vervangt, maar dit zal klant per klant moeten bekeken worden. Daarom is het belangrijk om voor 17/05/21 een update van Venice uit te voeren naar versie 12.00.

Bij aanmaak van een nieuwe klant in versie 12.00 zal onmiddellijk een Peppol-id aangemaakt worden met de nieuwe prefix 0208

Bestaande klanten worden echter niet omgezet. Om de oude Peppol-id om te zetten naar een nieuwe zijn er 2 opties:

De eerste optie bestaat er in om de velden Peppol-id en Ondernemingsnummer leeg te maken. Daarna geeft u het ondernemingsnummer opnieuw in en bevestigt u. Op die manier zal het nieuwe Peppol-id opgehaald worden.

De tweede optie bestaat er in om een globale vervanging te doen vanuit het werkblad Klanten.

Voeg via de Bewerken – Beheren Kolommen de kolom Peppol-id toe aan het werkblad klanten.

Selecteer die kolom en druk F5. Uw werkblad is nu gesorteerd op Peppol-id. Zet het werkblad in omgekeerde volgorde. U krijgt nu eerst de klanten met een Peppol-id te zien.

Ga in de kolom Peppol-id staan op de eerste lijn.

Druk Ctrl+W om het werkblad wijzigbaar te zetten.

Druk Ctrl+H.

Vervang 9956 door 0208 en druk op de knop Alles vervangen

Vervolgens drukt u Ctrl+W om de wijzigingen op te slaan.

Tenslotte gaat u dan best nog eens alle klantenfiches waar een peppol-id vermeld is één voor één overlopen. U kan dan op de knop naast het veld Peppol-id klikken om de ingevulde waarde te valideren.

Dit bericht is geplaatst in Boekhouding, Facturatie, Sector met de tags , . Bookmark de permalink.