Laden van de tegels kan zorgen voor vertraging in de Venice modules

We krijgen de laatste tijd wat meldingen dat bepaalde modules van Venice zeer traag opstarten. Dit komt vooral voor net na het opstarten van Venice.  Meestal gaat het dan over Windows 10 computers of een Windows Server 2016.

Deze problemen zijn te wijten aan de werking van de Windows Defender (al dan niet in combinatie met een ander antivirus programma) die een grotere rol speelt in deze nieuwe versie dan voorheen.

De beste manier om deze vertragingen door antivirus software op te lossen is door te stappen te volgen beschreven in de volgende Kbase . Voor de Kbase in verband met mogelijke vertragingen op een Windows Server 2016 kan u hier klikken.  Voordat u (een deel van) Windows Defender uitschakelt, raden we aan om een degelijke antivirus/antispam ter vervanging te gebruiken zodat u geen beveiligsrisico’s krijgt!

Omdat de Windows Defender zeer moeilijk volledig uit te schakelen is en het programma dus ook steeds op de achtergrond blijft scannen bij elke module die geopend wordt in Venice kan dat grotere vertragingen met zich meebrengen bij het opstarten van Venice.  Dit komt doordaat de tegels in uw hoofdscherm ook worden gescand door deze Windows Defender.

Wanneer de tegels geladen worden in Venice worden op de achtergrond per tegel een module geopend.  Dat wordt dan telkens gescand door Windows Defender (dit duurt meestal een paar seconden per tegel), Gezien er gemiddeld een 10-tal tegels in Venice aanwezig zijn (het kunnen er ook meer zijn als u zelf tegels aanmaakt) duurt het dan ook even voor die allemaal geladen zijn.  Ondertussen komen de andere modules ook in een “wachtrij” te staan voor ze gescand en geopend kunnen worden.

We raden u aan om uw IT-verantwoordelijke te vragen hoe u uw Defender volledig kan uitschakelen via regedit.  Dit kan door een Dword DisableAntiSpyware toe te voegen aan de volgende registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender en de waarde ervan te wijzigen naar 1. U kan hier meer info over terugvinden op het internet.

Moest dat technisch niet lukken kan u met de volgende workaround het laden van de tegels (voorlopig) uitschakelen bij het opstarten van Venice.  Dat neemt het probleem niet weg dat Windows Defender nog steeds actief is maar het zal de vertraging voor een groot deel op lossen

• Ga in Venice naar de rechteronderkant van het scherm en klik op “Beheer tegels”

beheren

• Daarna kan u “Standaard tegels op aanvraag” aanvinken en druk op OK zodat de tegels niet meer automatisch berekend worden bij opstarten van Venice

op aanvraag

• De tegels worden nu niet meer automatisch berekend.  U kan ze wel laten uitvoeren door te klikken op de pijltjes in de tegel zelf

berekenen

Dit bericht is geplaatst in Interfaces/Technisch, Tip met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.