Aanpassen van het btw-tarief op meerdere artikelen tegelijk

Vanaf 1 januari 2010 geldt voor restaurant- en cateringdiensten, met uitsluiting van het verschaffen van dranken, een btw-tarief van 12%.

Dit artikel beschrijft, hoe u gemakkelijk voor een geselecteerd aantal artikels, het btw-percentage nu al kan aanpassen.

Afhankelijk van de datum waarop de factuur wordt ingeschreven, wordt dan automatisch het correcte btw-tarief geselecteerd (vóór 1 januari 2010 21%, vanaf 1 januari 2010 wordt dit 12%).

Eerst en vooral selecteert u de artikelen waarvoor de btw-verlaging geldt.
In dit voorbeeld gaan we er van uit dat deze artikelen zich allemaal in de artikelgroep ‘horeca’ bevinden.

We zullen dus een selectie in het werkblad maken, zodat we enkel deze artikelen te zien krijgen.

Maak in het werkblad van de artikels, een nieuwe selectie (via menu Werkblad, selectie toevoegen), met volgende kenmerken:

KB000539_01

Als resultaat krijgen we in het werkblad de artikels te zien, die tot deze groep behoren.
Vervolgens zullen we de kolommen zo ordenen (via menu Weergave, kolommen beheren), dat de velden die in de artikelfiche moeten gewijzigd worden, allemaal samen staan:

KB000539_02

Het werkblad ziet er nu als volgt uit:

KB000539_03

Enige uitleg:
Het veld “Artikel BTW normaal” geeft aan welke het actuele btw-tarief is.
Het veld “Artikel BTW oud” geeft aan welke het oude btw-tarief is.
Het veld “Artikel BTW oud datum” geeft aan tot welke datum het oude btw-tarief geldig is.

De tariefcodes zijn als volgt:

0: 0%
1: 6%
2: 12%
3 :21%

In ons voorbeeld willen we dus in het veld “Artikel BTW normaal” tariefcode 3 (21%) vervangen door 2 (12%). Voor deze artikels moeten we dan ook het veld “Artikel BTW oud datum” ingeven met de datum tot en met wanneer het oude tarief geldig is, namelijk 31 december 2009.

Om deze actie automatisch te kunnen uitvoeren, moeten we het werkblad in ‘wijzigbaar’ modus zetten, via het menu Bewerken, wijzigbaar.
We selecteren alle cellen van de eerste 3 kolommen, en we drukken op control+C om ze te kopiëren naar het plakbord van Windows.

Vervolgens openen we Microsoft Excel, en drukken we daar op control+V om de cellen in een leeg Excel-bestand te plakken:

Vervang nu de waardes van de eerste kolom van 3 naar 2, en vul in de 3e kolom telkens 31/12/09 in.
Selecteer nu opnieuw deze cellen in Excel, en druk op control+C.

Ga terug naar het werkblad van de artikels in Venice, klik op de eerste cel, en druk op control+V.
De waardes zullen nu overschreven worden met de waardes uit het Excel-bestand.

Kies in Venice nu menu Bewerken, Wijzigbaar, om de wijzigingen te bewaren.

Het werkblad ziet er nu als volgt uit:

KB000539_04

Als u nu een factuur maakt op datum van 31/12/09, dan zal voor elk van deze artikelen nog als btw-tarief 21% geselecteerd worden, als u de factuur opmaakt op 01/01/10, dan zal er 12% voorgesteld worden.

Dit bericht is geplaatst in Facturatie, Tip met de tags , , , , . Bookmark de permalink.