Automatische installatie van service packs

Belangrijk: kijk onderaan bij ‘firewall’ voor foutmeldingen die u kan krijgen bij het uitvoeren van een Venice setup!

Inleiding

Een van de nieuwe features in Venice 9.70 is de automatisch installatie van service packs. Een service pack is een aanpassing die we voorzien voor een specifieke versie van Venice. De aanleiding om deze uit te brengen is meestal een vraag van een klant die een heel specifiek en urgent probleem heeft dat op korte termijn moet aangepakt worden. Vaak is dit ook een probleem dat heel weinig klanten treft.

We zouden het als volgt kunnen stellen: “Als u niet wist dat er een service pack beschikbaar was, dan is dat omdat u hem niet nodig hebt.”

Waar te vinden?

Service packs kan u downloaden op onze ftp site. In deze mappenstructuur vindt u de service packs terug. Er wordt een map aangemaakt voor elke Venice versie waarvoor er een service pack beschikbaar is. In dezelfde map vindt u ook het bestand Patches.htm, hierin kan u nalezen welke aanpassingen er precies in zitten.

De extensie bevat een verwijzing naar het versienummer.
Bv. VenWin961_.SP2 betekent dat het de 2e service pack is voor v9.61.

Elke service pack is ook cumulatief, dus de aanpassingen die in SP1 zitten, zullen ook in SP2 zitten. Deze aanpassingen worden trouwens ook opgenomen in de eerstvolgende officiële release van Venice. Dus als u versie 9.70 installeert, heeft het geen zin om te kijken als er nog service pack’s zijn voor versie 9.61.

Handmatige installatie

Tot en met versie 9.61 was dit de manier om een service pack te installeren:

1. Kijk op de ftpsite in de map die verwijst naar uw versie van Venice
  2. Download het SP? bestand
  3. Kopieer dit bestand naar de Patches map onder het basispad van Venice (Druk op Alt-I in het hoofdmenu om het basispad te kennen)
  4. Start Venice opnieuw op op de server. Venice zal detecteren dat er een service pack klaar staat, en voorstellen om deze te installeren
  5. Als dit gebeurd is, dan zullen de Venice werkposten (bij het opstarten van Venice) ook automatisch de aanwezigheid van een service pack detecteren, en u vragen om deze te installeren.

Automatische installatie

Sedert versie 9.70 is dit proces volledig geautomatiseerd, in de volgende gevallen:

• U doet een nieuwe installatie van Venice
  • U voert een update uit van Venice
  • In andere gevallen zal u de installatie nog steeds handmatig (zie hierboven) moeten uitvoeren.

In dit geval zal het setupmenu van Venice controleren als er een SP beschikbaar is en, mits u toestemming verleent, deze automatisch mee installeren.

Firewall

De controle verloopt in de achtergrond, vanuit het setup menu.Er wordt dus een connectie gelegd met onze ftpsite (en dit was vroeger niet het geval). Het is dus mogelijk dat u een waarschuwing krijgt van de Windows firewall tijdens het klikken op de knop ‘Installeer’ in het setupmenu:

firewall-setup

Het is belangrijk dat u hier kilkt op Toegang toestaan.

Als u dit niet doet, dan zal het setup menu van Venice blijven hangen, zonder foutmelding. Na verloop van tijd zal de setup wel verder gaan, maar dit kan tot 10 minuten duren!

Als u per ongeluk op annuleren klikte, dan wordt er een rule toegevoegd in de Windows firewall om dit verkeer te blokkeren. U kan deze rule echter schrappen als volgt:

1. Start de Windows firewall met geavanceerde beveiliging op (bv. in het startmenu van Windows door wf.msc in te tikken)
  2. In het linkse paneel klikt u op Regels voor binnenkomende verbindingen
  3. Zoek in de lijst naar regels met SetupRun of SetupMenu in de kolom Naam, waarvoor er een rood verbodsbord staat.
  4. schrap deze regels

Hieronder vindt u een voorbeeld :

firewall-lijst

Meer informatie over Windows Firewall kan u hier nalezen.

Dit bericht is geplaatst in Interfaces/Technisch, Tip met de tags , , , . Bookmark de permalink.