Boekhouden zonder BTW

Bepaalde boekhoudingen worden gevoerd, zonder dat er ook maar sprake is van enige BTW-verwerking. Dit fenomeen doet zich bv. voor bij bepaalde types VZW’s. Zij moeten geen BTW-aangifte indienen, maar kunnen dus ook geen BTW recupereren of aanrekenen. Bijgevolg zijn alle handelingen die verband houden met BTW-berekening in Venice volledig overbodig. Kan ervoor gezorgd worden dat de gebruiker dan ook niet met deze BTW-handelingen wordt geconfronteerd?

Dit kan inderdaad, en zelfs op een heel gemakkelijke manier. Hoe gaat u tewerk?
U creëert een nieuw dossier, en kiest voor tabblad Basisgegegens, groep Algemeen, Instellingen, Parameters. Bij BoekhoudingBasisoptieParameters, tab Andere plaatst u de parameter Frequentie – BTW-aangifte op Geen.

Frequentie

Verander echter niets aan de BTW-tarieven zelf. Heeft u ze later toch nog nodig, dan volstaat het om enkel de frequentie van de BTW-aangifte terug aan te passen.

Bij tabblad Basisgegevens, groep Algemeen, Instellingen, Firmagegevens, waar u de gegevens van de eigen firma bijhoudt, noteert u als ondernemingsnummer “BE -” (BE staat voor het land waarin uw firma gevestigd is).

Bij de aanmaak van klanten en leveranciers geeft u als standaard maatstaf van heffing overal Niet-Onderworpen op. U kan er trouwens voor zorgen dat deze waarde steeds al automatisch wordt voorgesteld, door in het werkblad van klanten en/of leveranciers te kiezen voor Venice-knop, InstellingenStandaard waardesGlobaal , en de maatstaf Niet-onderworpen hier al als standaard voor te stellen maatstaf in te vullen.

NietOnderworpen

Bij het boeken van aankopen en verkopen staan de verschillende maatstaven en de BTW-rekeningen wel nog op het scherm (dit kan niet vermeden worden), maar u kan ze gewoon overslaan door, bv. na ingave van het totaal bedrag, met [Ctrl+G] meteen naar de tegenboekingslijnen te gaan.

Tijdens het verdere gebruik van de software zal u ook nergens geconfronteerd worden met meldingen over BTW-periodes of BTW-afsluitingen.

Dit bericht is geplaatst in Boekhouding, Tip met de tags , , . Bookmark de permalink.