Het boeken van BTW op bankkosten

(Last Updated On: 25 augustus 2021)

Op uw rekeninguittreksels factureert uw financiële instelling u soms bepaalde verrichtingen, waarop bovendien ook BTW wordt aangerekend. Dit noemt men BTW op bankkosten. U kan deze BTW uiteraard terug aftrekken in uw boekhouding. Maar: bij het boeken van financiële verrichtingen is het niet toegelaten om rechtstreeks op de rekening aftrekbare BTW ( standaard 4110 ) te boeken. Hoe boekt u dan precies die BTW op bankkosten?

Hoe kan u dan wel correct de bankkosten en de btw op bankkosten boeken in Venice?

  • Creëer via tabblad Basisgegevens, groep Boekhouding, Rekeningen, Algemene rekeningen een btw-rekening, speciaal voor btw op bankkosten. Dit houdt in dat u als BTW-groep 30 ( Aftrekbare btw op bankkosten) kiest voor deze rekening. U kan niet boeken op rekeningen van aftrekbare btw bij financiële verrichtingen, maar op rekeningen van groep 30 zal u wel kunnen boeken. Werkt u met het standaard rekeningstelsel, dan bestaat deze rekening al ( rekening 4113 ).

btw op bankkosten

  • Boek bij de ingave van het rekeninguittreksel de bankkosten op de hiervoor bestemde rekening : Dit is een kostenrekening met als type ‘bankkosten’ en als btw-groep 2.

bankkosten

  • Bij de afdruk van de BTW-aangifte zal de boeking die u deed op de rekening bestemd voor bankkosten worden opgenomen in het vak 82 van de BTW-aangifte. De btw op bankkosten zal opgenomen worden in vak 59.
  • Op de bijlage van de btw-aangifte van de betrokken periode (Commentaar bij de btw-aangifte van..) zal het aandeel van de btw op bankkosten in vak 59 vermeld worden.

toelichting

Dit bericht is geplaatst in Boekhouding, Tip met de tags , . Bookmark de permalink.