BTW op standaard wisselstukken

(Last Updated On: 25 augustus 2021)

Wanneer een garage tweedehands wisselstukken verkoopt, dan wordt op de prijs van het wisselstuk niet gewoon de BTW berekend. De BTW wordt berekend op de prijs + 10 % !…

Om dit in Venice Facturatie en stock op te lossen, bestaan er 2 methodes : ofwel werkt u met een “virtueel” artikel dat u in mindering brengt, ofwel werkt u met speciale BTW-tarieven

Via een virtueel artikel

Stel : we verkopen een artikel aan 100 EUR. Gezien het een tweedehands wisselstuk betreft, moeten we de BTW berekenen op 110 % van de verkoopprijs, dus op 110 EUR in plaats van op 100 EUR. Op de omzet mag bij de verkopen echter maar 100 EUR opgenomen worden ! In eerste instantie zetten we op onze verkoopfactuur het artikel (het tweedehands wisselstuk) met als prijs de waarde + 10 %. De BTW zal hierop worden berekend. Ten tweede vermelden we een artikel zonder stockopvolging (zodat er geen invloed is op het stockbeheer), met als prijs de 10 %. Dit artikel heeft als btw-code ‘niet onderworpen’. Onze factuur ziet er dus als volgt uit :

KB000557_01

Het totaal bedrag van de factuur wordt dan als volgt berekend:

KB000557_02

Via speciale BTW-tarieven

Indien u over de optie Speciale regelingen beschikt dan kan u via Basisgegevens – Instellingen – Parameters – Speciale regelingen parameters – tab Speciale BTW-tarieven volgend tarief definiëren:

KB000557_03

Bij het opmaken van een factuur, vermeldt u bij de verkoop van wisselstukken niet langer de gewone BTW-code maar wel de net gedefinieerde speciale BTW-code Wisselst.

KB000557_04

Het resultaat is identiek als de werkwijze “via een virtueel artikel”.

KB000557_05

Tip: indien u facturen maakt voor ruilonderdelen dan maakt u best een apart lay-outtype aan. Op dat lay-outtype kan u dan de tekst ‘De BTW wordt berekend op standaard-ruilwaarde. (Rondschrijven nummer 119/1972)’ vermelden.

Dit bericht is geplaatst in Facturatie, Tip met de tags , , , , . Bookmark de permalink.