De rapporteringsbalans is niet in evenwicht, of bepaalde rekeningen zijn niet opgenomen in de rapporteringsbalans.

Bij de afdruk van de rapporteringsbalans worden bepaalde gegevens niet afgedrukt. Of de rapporteringsbalans is niet in evenwicht. Hoe kan dit opgelost worden ?

Quasi alle standaard meegeleverde rapporten in Venice worden opgemaakt op basis van alle gegevens die zich in uw boekjaar bevinden. Eventueel wordt op deze gegevens een selectie of een filter toegepast, die u zelf kan bepalen in het scherm met de afdrukinstellingen.
Bij de rapporteringsbalans is er altijd een soort filter van toepassing, deze filter zit vrij goed verborgen. Wat er op de rapporteringsbalans wordt afgedrukt, wordt bepaald door een stuurbestand. In dit tekstbestand ligt vast hoe de afdruk van de rapporteringsbalans samengesteld zal zijn. Het bepaalt voor welke rekeningen het saldo moet worden opgenomen en op welke manier deze rekeningen moeten worden gegroepeerd.

Standaard worden met Venice twee stuurbestanden meegeleverd : één voor de Interne jaarrekening met bruto winst, één voor de Interne jaarrekening met resultaat. Deze stuurbestanden vertrekken van het standaard algemeen rekeningstelsel, dat ook met Venice wordt meegeleverd. Indien u in tabblad Basisgegevens, groep Boekhouding, Rekeningen – Algemene rekeningen aanpassingen heeft uitgevoerd (rekeningen toegevoegd, gewijzigd of geschrapt), dan is het dus best mogelijk dat de standaard stuurbestanden niet meer overeenstemmen met het rekeningstelsel uit dat dossier. U zal het stuurbestand dus hieraan moeten aanpassen.

Indien u zelf zo’n stuurbestand wenst aan te maken, kunt u het best één van de standaard meegeleverde bestanden FisclHA.txt of FisclHB.txt als voorbeeld hanteren. U vindt deze bestanden in de folder met de standaard lay-outs ( system\clf ). Een stuurbestand dat u zelf aanmaakt, moet als bestandsnaam FisclH?.txt hebben waarbij u het vraagteken vervangt door een vrij te kiezen teken en plaats u ofwel in de folder met de algemene varianten van lay-outs (\main\clf) ofwel in de folder met de dossierspecifieke varianten van lay-outs (\\clf). Indien u het in de eerste folder plaatst, is het beschikbaar in al uw dossiers, in het andere geval enkel in het betreffende dossier.

Meer uitleg betreffende het stuurbestand vindt u wanneer u kiest voor tabblad Rapporten boekhouding , groep BalansenFiscale balans tabblad Rapportering, u klikt in het veld Stuurbestand, u drukt F1 en vervolgens klikt u het topic (onderlijnd) Stuurbestand voor rapporteringsbalans aan.

Indien u echter enkel de rekeningen 663 en 763 niet ziet, vragen we u de volgende link te bezoeken  https://support.venice.be/nl/index.php/de-rapporteringsbalans-toont-de-rekeningen-663-en-763-niet/