Geen attest 6% meer nodig voor renovatiewerken aan privéwoningen.

(Last Updated On: 04/04/2022)

Renovatiewerken aan privéwoningen ouder dan 10 jaar kunnen genieten van het verlaagd btw-tarief van 6%. Aangezien de aannemer het btw-tarief bepaalt op de factuur moest deze steeds beschikken over een getekend attest van de bouwheer waarin deze stelde dat de woning effectief ouder was dan 10 jaar en hoofdzakelijk gebruikt werd als privéwoning. Dit attest verlegde de aansprakelijkheid inzake het btw-tarief naar de bouwheer die het attest had getekend. De wetgever heeft echter beslist om vanaf 2022 deze formaliteit aan te passen.

Vermelding op de factuur

Tijdelijke overgangsregeling

Aanpassing layout in Venice

U kan uw bestaande factuurlayout in Venice aanpassen, om de verklaring op de factuur op te nemen. Hiervoor kan u bijvoorbeeld gebruik maken van een rekenveld in de layout, waarbij de verklaring conditioneel wordt afgedrukt afhankelijk van het BTW-stelsel van de factuur.  Er zijn uiteraard nog andere manieren om dit op te lossen maar hier tonen we alvast één uitgewerkt voorbeeld in het Nederlands.  De voorwaarden kunnen ook uitgebreid worden voor andere talen indien nodig.

Wanneer het BTW-stelsel van de factuur gelijk is aan 1 ( Binnenland verminderd ), dan wordt de verklaring afgedrukt, in andere gevallen wordt de tekst niet afgedrukt.  

De in te vullen voorwaarde in Venice dient @SIH.VatSystem ==1 (BTW-stelsel van de hoofding factuur) te zijn.  In Venice Lite is het @IVH.VatSystem ==1 (BTW-stelsel verkoopfactuur).  De gewenste tekst zelf moet tussen ” ” omdat het een tekstveld is.

Een uitzondering hierin is indien u factureert via de Management Monitor, daar kan niet kiezen voor binnenland verminderd en moet er getest worden op het 6% BTW tarief.  

Indien u niet vertrouwd bent met het aanpassen van lay-outs met de ingebouwde lay-outeditor,  kan u de hulp inroepen van uw erkend Venice verdeler of van de Venice helpdesk (in regie).

Dit bericht is geplaatst in Facturatie, Interfaces/Technisch, Sector, Tip met de tags , , , . Bookmark de permalink.