Wat met een samengesteld artikel dat nu besteld wordt maar dat pas volgend jaar moet geproduceerd worden?

Het gebeurt dat een klant een samen te stellen artikel bestelt, maar er bij vermeldt dat het artikel in afroep moet geplaatst worden. Pas als de klant het artikel effectief afroept, mag het aangemaakt en geleverd worden. Nu kan het voorkomen dat de klant pas in het volgende boekjaar vraagt om het artikel te produceren.

Hoe gaat u in dat geval te werk?

In Venice dienen productiebons aangemaakt te worden in het boekjaar waarin ze vermoedelijk zullen afgewerkt worden.

Als ze de status ‘Geproduceerd’ krijgen, neemt de voorraad van het samen te stellen artikel nl. toe op het moment van de datum van beëindiging, die van de gebruikte onderdelen neemt af. Voor de inventaris is het van belang dat dit op de juiste datum is.

Daarom is het in Venice mogelijk om een startdatum op te geven die valt in een vorig boekjaar en wordt bij gewenste productiedatum een foutmelding gegeven wanneer deze in het volgende boekjaar valt, om de gebruiker ertoe aan te zetten het document in het volgend boekjaar aan te maken.

Waarom deze manier van werken? We hebben ervoor gekozen om alle voorraadgegevens van een boekjaar te verantwoorden door de documenten van dat boekjaar. Dit laat toe om de voorraadgegevens te reconstrueren en om een boekjaar te schrappen/kopiëren zonder gevolgen voor de voorraad.

Indien een productiebon ingeschreven wordt in het boekjaar waar de productie effectief zal gebeuren, dan zijn alle voorraadmutaties die de productiebon teweegbrengen ook in dat boekjaar terug te vinden.

Als u dus een productiebon ingeeft en u bent bij de aanmaak zeker dat de productie maar pas volgend boekjaar zal gebeuren, schrijf dan de productiebon ook onmiddellijk in in het volgende boekjaar.

Indien u echter in het huidige boekjaar een productiebon hebt aangemaakt, maar na verloop van tijd blijkt dat de productie pas in volgend boekjaar zal plaatsvinden, dan volgt u best volgende procedure:

  1. Schrap de productiebon in het huidige boekjaar.
  2. Maak een volgend boekjaar aan indien dit nog niet bestaat.
  3. Maak een nieuw werkbestand aan in de module ‘Samengestelde artikels’.
  4. Maak een nieuwe productiebon aan in het nieuwe boekjaar.

Opmerking: U kan stap 3 overslaan en onmiddellijk manueel een productiebon maken. Indien de vlag ‘Autom. produceren’ (tabblad ‘Aankoop’) in de fiche van het samen te stellen artikel echter op de waarde ‘Automatisch’ staat, dan is het beter dat u een werkbestand aanmaakt en van daaruit een productiebon. In dat geval zal er immers een referentie naar de bestelling van de klant (uit vorig jaar) opgenomen worden.

Dit bericht is geplaatst in Facturatie, Tip met de tags , , . Bookmark de permalink.