Antivirus zegt dat Venice onveilig is

We raden ten sterkste aan om contact op te nemen met uw IT- verantwoordelijken, Venice verdeler/partner om deze aanpassingen door te voeren.  Het aanpassen van instellingen in uw security software kan zware gevolgen hebben voor uw data- en netwerkveiligheid.

We krijgen regelmatig meldingen dat antivirus-apps bij update of herinstallatie denken dat Venice onveilig is.  Meestal kunnen de exe-bestanden toch uitgevoerd worden door te klikken op “more info” en dan “run anyway”.

Maar in sommige gevallen wil de antivirus de exe echt niet uitvoeren en plaatst die zelfs in quarantaine.  Meestal is het genoeg om dan in de antivirus App aan te geven dat Venice veilig is.  Of zoals hier beschreven de mappen en bestanden bij ‘Uitzonderingen’ te zetten . Zie https://support.venice.be/nl/index.php/het-opstarten-van-modules-gaat-zeer-langzaam/

Als de exe echt niet kan uitgevoerd worden, is de enige oplossing om de antivirus of toch alleszins de heuristische scan even uit te zetten of toch te overrulen.

Dit is een vervelend probleem waar wij niets aan kunnen verhelpen.    De antivirus software is tegenwoordig dermate gevoelig dat heel veel applicaties als “threat” aanzien worden (dit is niet alleen Venice).  Want een zoekopdracht op het internet “antivirus false positives” zal  massa’s meldingen van allerhande software weergeven.  Zo goed als alle antivirus software die heuristics gebruiken (tegenwoordig bijna allemaal) hebben dit probleem.    Het argument van de antivirus makers is dat een false positive beter is dan een mogelijke threat erdoor laten.

Wij kunnen jammer genoeg niet beïnvloeden hoe alle antivirussen werken. Enkel de grotere softwarebedrijven hebben voldoende drukkingsmiddel om te zorgen dat de antivirussen hun apps wel doorlaten.    Maar Venice met “maar” een paar duizend installaties is voor deze antivirus apps geen grote speler.

Om zeker te zijn dat de exe van bij ons komt kunnen er wel testen gedaan worden.   De Venice install bevat een ingebouwde check die kijkt of de inhoud van de setup exe hetzelfde is als wij gebuild hebben… Hiervoor moet de update of set-up .exe dan met bijvoorbeeld 7zip eerst uitgepakt worden.  In het voorbeeld is het Ven1260_.exe

Voer vervolgeens de CheckDat.exe uit in de folder waar hij uitgepakt werd. Het resultaat moet”data is ok” zijn. Dat geeft dan alvast de geruststelling dat de exe van ons komt en niet is aangetast.

Dit bericht is geplaatst in Interfaces/Technisch met de tags , , . Bookmark de permalink.