Veelgestelde vragen over Venice online

(Last Updated On: 12 mei 2022)

Venice is al een hele tijd online beschikbaar via ons Azure platform.   Om het inloggen zo optimaal mogelijk te laten verlopen is het aangeraden te werken met een stabiele en degelijke internetverbinding (liefst bekabeld).  We raden ook aan om steeds de laatste versie van Citrix Workspace te gebruiken.

Onderaan alvast een overzicht van de veelgestelde vragen over Venice online

1. Inloggen op Azure
  2. Venice start niet op
  3. Problemen met scherm of muis
  4. Browser slaat het wachtwoord niet op
  5. Protocol error bij opstarten
  6. Wachtwoord wijzigen
  7. Toetsenbord staat verkeerd
  8. Lokale schijven
    1. Lokale schijven terugvinden
    2. Lokale schijven niet zichtbaar
  9. Mailen op Azure
  10. Werkblad exporteren
  11. Webconnect of Management Monitor
  12. Rekenmachine
  13. Geen sessies meer
  14. Sneller verwerken van elektronische aankopen

1. Hoe inloggen op Azure

• Ga naar apps – all apps en kies voor de Venice snelkoppeling.  Eventueel kan de ster aangeklikt worden op in de favorieten te plaatsen

• Inloggen in Venice met de gekende Venice user (en wachtwoord)

2. Venice start niet op

• De huidige versie is te vinden onder “Advanced preferences” die ook te bereiken is via de rechtermuisknop

Soms is het ook nodig om extra instellingen na te zien maar dit is veelal zeldzaam

• Kijk na dat Citrix receiver het standaardpogramma is voor .ica bestanden via de default apps in Windows
  • Kijk de antivirus na of andere security instellingen die Citrix zouden kunnen blokkeren https://support.citrix.com/article/CTX804493

Eventueel kan er ook een log getrokken worden van de Citrix activiteiten op de betreffende PC https://support.citrix.com/article/CTX286820

3. Er is maar een deel van het scherm zichtbaar, het scherm flikkert/hangt of de muis loopt niet correct

4. Mijn user en wachtwoord worden niet onthouden in mijn browser

• Ga naar de browser instellingen en kijk na of de wachtwoorden voor die bepaalde site opgeslagen kunnen worden. Soms kan (per ongeluk) een bepaalde site geweigerd zijn zonder het te beseffen.  Daarna wordt dan ook niet meer gevraagd om de gegevens op te slaan

Als dat het geval is zal dat in Chrome bijvoorbeeld onderaan te zien zijn bij “never saved” .  Kijk dat de pagina login.microsoftonline.com hier niet in staat.

De wachtwoorden in de verschillende browsers vinden:

5. Protocol error bij opstarten van Venice

6. Het wachtwoord wijzigen voor Azure

• Ga naar https://my.venice.be/ en vul de gekende @venice.be login in. Uw @venice.be login zal normaal altijd uw BTW nummer bevatten gevolgd door 0001, 0002, … en dan @venice.be . Bijvoorbeeld 04276043080001@venice.be
  • Kies voor de tweede link onderaan “wachtwoord van @venice.be gebruiker vergeten”

In de volgende stappen zullen gegevens gevraagd worden om het wachtwoord te kunnen resetten

• Vul eerst de venice.be gebruiksnaam in
  • Daarna wordt ter controle ook het gekoppeld mailadres gevraagd
  • Er wordt een mail gestuurd als beide gegevens kloppen
  • Klik in de verkregen mail op de link om het wachtwoord opnieuw in te stellen

Het wachtwoord dient maximaal om de 3 maanden gewijzigd te worden wegens security redenen.   Hier zijn een paar basisregels van toepassing:

• Het moet minstens 7 tekens lang zijn
  • Het moet minstens 1 hoofdletter bevatten
  • Het moet minstens 1 kleine letter bevatten
  • Het moet minstens 1 speciaal teken bevatten
  • Het mag niet (een deel van) de naam van de firma of user bevatten
  • Het mag niet (een deel van) het BTW nummer of Venice login bevatten
  • Het mag niet reeds gebruikt zijn als laatste x aantal wachtwoorden

Als er geen mail met een nieuw wachtwoord binnenkomt, kijk dan in de spamfolder.  Krijg je een foutmelding, contacteer dan support@venicesoftware.be

7.  Het toestenbord staat in Qwerty ipv Azerty

• Kijk in de  taakbalk of de Windows/Mac instellingen  na dat het toetsenbord op Azerty staat
  • Kijk of het toetsenbord op Azure op Azerty staat
  • Kijk na in de Citrix instellingen of het toetsenbord op dynamisch staat
    • Klik met de rechtermuisknop op het Citrix icoon en kies voor advanced parmeters
    • Ga naar Keyboard
    • Pas de gegevens aan
  • Na de aanpassingen zal u Venice/Citrix eens opnieuw moeten opstarten om deze te activeren

8. Lokale schijven gebruiken op Azure

8a Lokale schijven/bestanden vinden via Venice of Venice verkenner

De eerste keer dat Venice op Azure wordt gestart wordt de vraag gesteld om lokale schijven te delen.

Indien gewenst zullen de lokale (netwerk) schijven hierdoor ook zichtbaar zijn op Azure.  Deze krijgen een specifieke notatie \\Client en het $ teken in de naam.  Bij meerdere lokale (netwerk)schijven zullen deze ook hier te zien zijn.

Deze lokale C schijf kan verder uitgeklapt worden om de betreffende mappen terug te vinden.

Een bestand opslaan in de lokale documenten map of de desktop kan via  C:\Users\gebruikersnaam\ … om zo verder te gaan naar de juiste map.

Indien Onedrive of een andere sync programma gebruikt wordt, kan het zijn dat eerst deze moet aangeklikt worden om het bureaublad of andere mappen terug te vinden

8b Wat als de lokale schijven niet zichtbaar zijn op Azure

9. Hoe mailen op Azure

• Op Azure moet er met SMTP worden gemaild, er is geen koppeling met Outlook mogelijk.  Dat is zo ingesteld voor security redenen
  • Het instellen van SMTP kan op de volgende wijze

10. Exporteren van het extern rekenblad

• Vroeger op Aspex moest een werkblad of lijst eerst bekeken worden in Excel.  Daarna kon het pas opgeslagen worden
  • Op Azure is het omgekeerd, het bestand moet eerst opgeslagen worden en kan dan lokaal bekeken worden.  Dat is zo ingesteld voor security redenen

11.  De koppeling met Webconnect of de Management Monitor

12. De rekenmachine sneltoets (CTLR+F2) werkt niet meer

• Dat klopt. Omdat de sneltoets Ctrl+F2 op sommige platformen een probleem gaf, kan de rekenmachine nu ook opgeroepen worden via Ctrl+Alt+C en AltGr+C

13. Geen beschikbare sessie meer bij het inloggen

• klik bovenaan in het scherm op de naam en kies voor logout

• Eventueel kan de Citrix zelf ook geforceerd gestopt worden met de rechtermuisknop

De volgende melding los je op dezelfde wijze op

14.  Het sneller verwerken van aankoopfacturen

Wanneer je aankopen digitaal wenst te verwerken kan het trager werken als je de bestanden van je lokale schijf gaat importeren.  We raden daarom aan om deze eerst te kopiëren op Azure en dan in te lezen.  Zie ook het volgende artikel voor meer uitleg

Dit bericht is geplaatst in Boekhouding, Facturatie, Interfaces/Technisch, Licentie, Tip met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.